Eind november 2017 heeft de cultuurhistorische vereniging ’t Heer en Feer een publicatie uitgebracht met als titel ‘Strandpalen op Schiermonnikoog. Trouwe wachters’. Dat boekje beschrijft de rol van de strandpalen op het eiland.

Het themanummer is geschreven door Harry Alers en bevat 52 pagina’s. De uitgave is in full-color. De papieren versie van het boekje is uitverkocht, maar is wel te downloaden. Downloaden van het themanummer kan rechtstreeks via deze link van de vereniging ’t Heer en Feer of via de Beeldbank van Rijkswaterstaat. Omdat het boekje uitverkocht was is in september 2020 een geactualiseerde 2e druk verschenen.

Bovendien is in december 2017 een hernieuwde druk uitgegeven van de dichtbundel ‘Van paal tot paal” geschreven door Bert Lever. De dichtbundel is te koop voor € 9,99 bij boekhandel Kolstein te Schiermonnikoog. Bij die boekhandel is ook het boek Slow 28 te koop van Erwin Zantinga over zijn 24-uurs non-stop wandeltocht in 2018 langs de strandpalen op Schiermonnikoog.

Voor de strandpalen is ook aandacht in diverse media. Het artikel in het Friesch Dagblad (april 2018) geeft een goed beeld van het project Trouwe Wachters op Schiermonnikoog.